Meer dan 1 miljoen Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van artrose klachten. Artrose kan voorkomen in één of meerdere gewrichten en zie je meestal in knieën, heupen, onderrug, vingers of grote teen. Overigens heeft artrose niks met ouderdom te maken, ook jonge mensen kunnen last hebben van artrose. Maar hoe kun je nu het beste artrose klachten verhelpen?

Verlichting vinden

Er zijn verschillende manieren om de pijnklachten die met artrose gepaard gaan te verlichten. In de eerste plaats is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Immers, als je minder weegt, worden je gewrichten minder belast. En dat zorgt weer voor een afname van de pijn. Sommige mensen kunnen na behandeling weer aan het dansen gaan denken.

Ook lichaamsbeweging helpt bij het verminderen van de pijnklachten. Als je nog niet veel aan beweging deed is verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen. Je kunt dit eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut doen. Overigens zijn fysiotherapie en ergothearpie ook aan te bevelen bij het verhelpen van artrose klachten. Door aanpassingen te doen en in beweging te blijven versterk je je spieren en pezen en verminder je de pijn. Sommige bewegingen kun je misschien vermijden of anders doen, waardoor je minder last hebt. Als laatste optie zou je ook voedingssupplementen kun nemen die vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist. Deze helpen niet bij iedereen, maar sommige mensen hebben er wel degelijk baat bij en zien een vermindering van de pijnklachten.

Welke mogelijkheden zijn er?

Als je last hebt van artrose, zijn er verschillende mogelijkheden om de klachten te verhelpen. Overleg eventueel met je arts wat voor jou de beste oplossing is en probeer de pijn te verminderen.