Artrose in je hand is een ontsteking die pijn en stijfheid in je gewrichten veroorzaakt. Het vindt meestal plaats op drie verschillende plaatsen in de hand: in de basis van je duim, de plek waar je pols aan je hand vast zit en aan de middelste gewricht van je vinger.

Genezing niet mogelijk

Er is geen genezing mogelijk voor artrose in de hand, maar er zijn veel manieren om je gewrichten te beschermen en je symptomen aanzienlijk te verminderen. Zonder behandeling wordt artrose na verloop van tijd erger. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose en een behandelplan te krijgen, wat te doen tegen artrose blijft een vraag die veel mensen zichzelf stellen. Je arts kan een of meer van deze behandelingen aanbevelen om de pijn te verlichten en het gemakkelijker te maken om je hand te gebruiken:

Pijnstillers. Acetaminofen en NSAID’s zoals ibuprofen kunnen de pijn verlichten. Voordat je met deze medicatie begint is het super belangrijk om eerst je arts te spreken.

Immobiliserende middelen. Een spalk, beugel of mouw kan je hand in een stabiele positie houden om de pijn te verlichten.

Handtherapie. Een handtherapeut kan je oefeningen laten zien die je thuis kunt doen. ook kan deze persoon je laten zien hoe je bepaalde taken kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het veilig dragen van je boodschappen.

Cortisone shots. Een injectie in het gewricht kan weken of maanden helpen. je arts zal deze slechts een bepaald aantal keren aanbieden, omdat ze bijwerkingen kunnen hebben. Zo kan een injectie leiden tot een infectie en tot verzwakte gewrichtsbanden.